Blidstrup fortællinger
Så mange historier er der at fortælle
Blidstrup er et af de mindre sogne på Mors. Men der er masser af historier at berette. Om excentriske godsejere med handelstalent og svaghed for kunstnertyper, en lærer med en stor børneflok - og et legendarisk købmandspar.
Akkompagneret af et fjernt kanonslag fra en militærøvelse, et par efterskoleelevers skrattende aften-knallerttur og en vedholdende gøgs forårskåde kukken drog 25 interesserede den 20. maj på aftentur med den kyndige lokalhistoriker Susanne Overgaard, da Sydmors Pastorat indbød til "Blidstrup-fortællinger"
Det var næste afsnit af aftenvandringer, der begyndte sidste år med to velbesøgte aftner rundt i Vejerslev Sogn.
Og Susanne Overgaard kunne denne gang berette om det lille Blidstrup sogn, der blandt andet skiller sig ud ved sin nærhed til herregården Blidstrup. Den romanske kirke er dog noget ældre end den nuværende hovedbygning på Blidstrup, der er opført i 1876 af ejeren Poul Knudsen.
Denne driftige godsejer med udpræget købmandsskab og talent for at låne penge ud fortalte Susanne Overgaard om - og om hans to sønner, Kristian Riis Knudsen og Johan Knudsen, der begge drog til København - på alle måder langt fra det landlige liv på Mors.
Kristian Riis Knudsen opbyggede Dagmarteatret, og også Johan Knudsen omgikkes de kulturradikale kredse i hovedstaden omkring år 1900.
På et tidspunkt blev udgifterne dog lidt for broget for faderen, der hentede Johan hjem og købte Bangsbo gods til ham - hvor han fortsatte med at indbyde folk som Holger Drachmann og Herman Bang til aftensæde og selskabelighed. Men Susanne Overgaard fortalte også, at de farverige skikkelser også besøgte Johan Knudsens far på Blidstrup, hvor de blev godt beværtet og forkælet, blandt andet af godsets righoldige vinkælder.
Videre gik det mod Emb, men en regnbyge gjorde, at deltagerne søgte ly hos Frida Sandbæk, der åbnede sin købmandsbutik for deltagerne, som myldrede ind i butikken, der emmer af historier og hjerterum. Og Frida Sandbæk blev et ekstra krydderi på aftnen, da hun fortalte levende om sin tid som købmandskone - i år er det 70 år siden, at hun og manden, Johannes, overtog butikken, der altid har været et sted med en åben dør og et lyttende menneske bag disken.
Frida Sandbæk fortalte, at hun allerede i sin barndom var kommet på Blidstrup, fordi hendes forældre kendte ejerne - men at hun i øvrigt ikke havde planer om at ende sine dage i Blidstrup..
Det ændrede sig imidlertid, da hendes mand efter at have været lidt rundt på øen i forskellige købmandsbutikker blev opfordret til at overtage butikken i Blidstrup.
Som sagt, så gjort - og det var lidt svært at forlade Fridas fascinerende fortællinger om et langt liv bag disken.
Men turen gik videre til Emb, hvor der blev talt flittigt om det nu nedrevne Asyl og om lærer Nørgaard og hans 12 børn - hvor flere af deltagerne kunne supplere med fine, personlige erindringer, inden udflugten gik tilbage til Blidstrup Kirke, hvor en kop lun kaffe og en småkage ventede på deltagerne.
/HS